“ANTHROPOSYNTETIC” SERGÄ°SÄ° MERKUR’DE
​
“Sentetik insan” anlamında kullandığı Antroposentetik sergisi, insanın içinde bulunduÄŸu sisteme karşı olan farkındalığını ele alıyor.
Ä°ngilizcede “Anthropo” ve “Scene” (insan sahnesi) kelimelerinden türetilen “Antroposentetik” kavramı, aynı zamanda yapay ve bileÅŸimli anlamına gelen sentetik kelimesi ve antropo kelimesinin birleÅŸimini de gerçekleÅŸtirerek yapay olarak dünyayı deÄŸiÅŸtirme gücünü elinde bulunduran insanoÄŸlunu iÅŸaret etmektedir.
“Kutlay resimlerinde, bireyin kendisi ile etrafını çeviren kent görünümlerini ve mimariyi ayırmıyor; tam tersi üst üste bindirerek gerçek anlamda insan-çevre iliÅŸkisinin çok katmanlılığına iÅŸaret ediyor. Ne portreyi tek başına alıp yüceltiyor, ne de mimariyi bireyden soyutlayarak nefessiz bırakıyor. Resimlerin birçok mimari çizim ve kolajı da barındırıyor olması iÅŸte bu iç içeliÄŸi derinleÅŸtiriyor; birey, çevre iliÅŸkisi üzerine yeniden düÅŸünmeye çağırıyor.”
Esra ALÄ°ÇAVUÅžOÄžLU, Ekim 2018.
​
Teknoloji, insan toplumunun ve faunasının geliÅŸmesinde bir araç mı olacak? Yoksa kapital düzende kiÅŸisel çıkarlar saÄŸlayan bir amaç mı olacak? HiroÅŸima ve Nagazaki’de kullanılan teknolojide olduÄŸu gibi bu teknolojiler bir yıkım mı getirecek? Yoksa daha özgür, daha bireysel imkânlar ve olanaklar sunan pozitif geliÅŸimi ve paylaşımı temel alıp yaÅŸamı daha sürdürülebilir bir hale mi getirecek?